Friday, 29 June 2012

Asmaul Husna ( Al-Rahman ) Maha Pemurah


    DIALAH , Allah yang memberikan kasih sayang dan kebaikan bagi seluruh makhluk ciptaannya , dari zaman dahulu hingga sekarang , tanpa membezakan antara yang BAIK dengan yang BURUK , yang BERIMAN dan yang KAFIR , yang DICINTAI dan DIBENCI. Allah mencurahkan kurnia yang tidak terbatas kepada makhluk-makhlukNYA. Contohnya , Allah memberi Oksigen kepada kita agar dapat bernafas dan Allah tidak memberikan Oksigen kepada sesuatu kaum sahaja tapi kepada seluruh makhlukNYA.
Buktinya terdapat dalam Al-Quran :
Wa Rahmati Wasi'at Kullun Syai-in =  Dan RahmatKu Meliputi Segala Sesuatu

    Para ulama telah mentafsirkan Al-Rahman sebagai kehendak ILAHI terhadap seluruh kebaikan , Al-Iradah Al-Khayr dan mengatakan bahawa Al-Rahman , sepertinya halnya Allah , adalah nama diri Sang Pencipta dan tidak dapat disifatkan kepada yang lain.
Allah berfirman:
Katakanlah (wahai Muhammad): "Serulah nama " Allah" atau nama "Ar-Rahman", yang mana sahaja kamu serukan (dari kedua-dua nama itu adalah baik belaka); kerana Allah mempunyai banyak nama-nama yang indah serta mulia. Dan janganlah engkau nyaringkan bacaan doa atau sembahyangmu, juga janganlah engkau perlahankannya, dan gunakanlah sahaja satu cara yang sederhana antara itu.
Surah Al-Israa'(17) Ayat Ke-110

     Makna kasih sayang bermula dari kebaikan perasaan , rasa sedih dan memahami perasaan yang dirasakan seseorang apabila dia mengetahui ada orang lain sedang mengalami penderitaan.Tekanan rasa sedih itu mendorong kita menolong orang yang sedang menderita. Namun , perasaan hiba saja tidak memadai. Kasih sayang yang kuat akan wujud jika seseorang itu dapat mengurangkan rasa kesedihan dan penderitaan yang sedang dialami oleh seseorang.

    Allah berada di atas semua itu , bahkan Dia memilih kasih sayang dan bukan hukuman sebelum Dia menciptakan makhluk. Dia telah menciptakan seluruh makhluk atas dasar kasih sayang-Nya. Segala sesuatu sejak azali telah dikurniakan kasih sayang. Dia telah menciptakan seluruh makhluk termasuk makhluk tertinggi , MANUSIA , tanpa kekurangan dan murni. Dia telah menganugerahkan rahmat yang luas dan tidak terbatas kepada makhluk-Nya. Dengan kasih sayang-Nya , Dia menunjukkan bahaya kerugian dan kehancuran. Dia telah  memberikan kepada MANUSIA dan hanya MANUSIA kebebasan memilih antara KEBAIKAN dan KEBURUKAN.

    Carilah di dalam dirimu sendiri cari cahaya Al-Rahman dengan menggunakan kebebasanmu dalam memilih kebaikan bagi dirimu dan bagi orang lain. Rasakanlah penderitaan orang yang tersesat mahupun orang yang malang , bukan dengan cercaan , tetapi dengan perasaan hiba dan pertolongan, dan berharaplah kepada janji Allah bahawa kasih sayang-Nya jauh melebihi marah-Nya.

    Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Allah Yang Maha Tinggi memiliki 100 bahagian rahmat. Hanya 1 bahagian yang dicurahkan-Nya kepada alam semesta, dibahagikan-Nya kepada semua makhluk-Nya. Rasa kasih sayang yang ada pada makhluk-Nya diantara sesama berasal dari bahagian itu. Adapun 99 bahagian lainnya disimpan-Nya untuk Hari Akhirat ketika Dia akan memberikannya kepada orang beriman."

    Hadis lain yang mengatakan kehendak dan keinginan Allah untuk memberikan rahmat-Nya kepada makhluk adalah:

    "Jika ada orang tidak memerlukan dan meminta kepada Allah [akan rahmat-Nya] nescaya Allah murka kepadanya."
_________________________________________________________________________________

    'Abdul Al-Rahman adalah orang padanya Allah memberikan rahmat-Nya kepada alam semesta. Setiap anak Adam memperoleh kasih sayang dari Yang Maha Pengasih sesuai dengan potensi mereka. Tak ada yang dikecualikan dari firman Yang Maha Pengasih itu, seperti yang disabdakan Nabi SAW dalam sebuah hadis, "Allah telah menciptakan manusia dalam bentuk kasih sayang-Nya."

    Amalkanlah membaca Ya Rahman sebanyak 100 kali pada setiap kali selesai solat fardhu, Insya-Allah, sifat lalai dan lupa itu akan dihilangkan oleh Allah.

Dipetik, ditambah dan diedit dari buku Siri Tasawur Islam yang bertajuk
"Asmaul Husna Makna dan Khasiat "
Penulisnya Syeikh Tosun Bayrak Al-Jerrahi

Wallahu'alam...

 
    

No comments:

Post a Comment